Maska/Disalica

Setite se - kada otvorimo oči pod vodom, vidimo ali poprilično loše. To je zato što je voda dosta gušća od vazduha i drugačije prelama svetlost pa naše oko ne može da izoštri sliku. 

Naše oko je naviklo da gleda kroz vazduh, koji je dosta ređi od vode. Koristeći ronilačku masku pod vodom našim očima omogućavamo upravo uslove na koje su navikle – sloj vazduha kroz koji možemo da gledamo, zato je maska obavezan deo ronilačke opreme.

Već na prvim časovima ronilačke obuke učimo veštine vezane za masku kao što su: pražnjenje do pola pune maske, pražnjenje pune maske, skidanje maske, ronjenje bez maske, itd...

Ronilačke maske su obično napravljene od kombinacije silikona i plastike a staklo kroz koje posmatramo podvodni svet je temperirano (kaljeno). Izrađuju se u velikom broju boja i veličina, a neka osnovna, gruba, podela je na maske od providnog i neprovidnog silikona kao i na maske sa staklom iz jednog i više delova.

Svako od rešenja ima svoje prednosti i mane - kod maski od providnog silikona imate veći „periferni“ vid, dok ste kod maski od neprovidnog silikona fokusirani na ono što se dešava ispred vas bez dodatnih ometanja. Maske sa odvojenim staklima su dobre za one koji imaju probleme sa vidom – mogu se dokupiti sočiva u željenoj dioptriji tako da pod vodom vidite dobro kao i na površini. 

Maska mora u potpunosti da prijanja uz lice, najbolji način da proverite da li je maska odgovrajuća je da je prislonite uz lice i udahte na nos, maska bi trebalo da stoji bez pridrzavanja čak i kada pomerate glavu levo-desno.

Ako vam spada sa lica, probajte neki drugi model. 

Pre upotrebe nove maske morate skinuti zaštitni film koji je ostao na staklima iz procesa proizvodnje. Za to postoji više sredstava  i načina – od paste za zube do paljenja stakala upaljačem. 

 

Zbog temperaturne razlike između vašeg lica i vode maske se često zamagle. Kako bi to izbegli pre nego što pokvasimo masku  na stakla moramo naneti tečnost za odmagljivanje koju ispiramo vodom neposredno pred stavljanje maske na lice.

Održavanje ronilačke maske je jednostavno: - posle svakog zarona, čak i u bazenu a pogotovo u slanoj vodi isperite masku čistom, običnom vodom. Obzirom da je napravljena od plastike i silikona nemojte je ostavljati pod direktnim uticajem sunca već je sklonite u hlad da se osuši. Ukoliko uz masku niste dobili kutiju obavezno je nabavite i od prvog dana razvijajte naviku da masku posle zarona spuštate oko vrata i da je uvek odlažete u kutiju kako nečijom nepažnjom ne biste ostali bez nje.